Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je JLPP

2. 9. 2023

Juvenilní laryngeální paralýza a polyneuropatie (angJuvenile Laryngeal Paralysis & Polyneuropathy) je vrozená genetická vada popsaná u plemene rotvajler a černý ruský teriér. Toto onemocnění se projevuje neurologickými potížemi u štěňat již po odstavu, a to okolo třetího měsíce věku (proto juvenilní). Mezi symptomy patří potíže s dýcháním, špatná koordinace pohybu, slabost zadních končetin a zákal čočky oka. JLPP není léčitelná, proto se u postižených štěňat přistupuje, hlavně vzhledem k progresivnímu chování nemoci a špatné prognóze, k euthanázii. 

Při juvenilní laryngeální paralýze a polyneuropatii (pozn.: larynx-hrtan, poly– více, neuro-nervy, patie-choroba) dochází, jak už plyne z názvu, k narušení inervace hrtanu a různých periferních nervů. U JLPP dochází nejdříve k postižení nervu hrtanu a periferních nervů zadních končetin

Jaké jsou symptomy nemoci? 

U štěňat se krátce po odstavu, tj. okolo 3. měsíce věku (9. – 13. týden), začnou objevovat dýchací nebo pohybové potíže, které zpočátku souvisejí s předešlým vzrušením či pohybovou aktivitou jedince. Tyto příznaky jsou způsobeny polyneuropatií, kdy nervy inervující hrtan a zadní končetiny (s progresí choroby i přední) přestávají správně fungovat. Štěňata ztrácí koordinaci pohybu a jsou slabá na zadní končetiny. Paralýza hrtanu se projevuje stíženým dýcháním, změnou nebo úplnou ztrátou štěkotu a s problematickým příjmem krmiva, kdy může dojít až k vdechnutí sousta, vlivem narušeného mechanismu uzavření hrtanu při polknutí. Toto může být následováno aspirační pneumonií. Při vyšetření očí můžeme pozorovat oboustranný zákal čočky (kataraktu), mikroftalmii (zmenšení oka) nebo perzistující pupilární membránu. 

JLPP má progresivní charakter, tzn. že se příznaky s postupem času zhoršují. Mláďata postupně přestanou chodit a dojde u nich k celkové paralýze. Bohužel vzhledem k absenci specifické terapie a nemožnosti zajištění dobré kvality života, se u štěňat přistupuje k euthanázii. 

 
 
 

 


Portrét



Poslední fotografie


Kontakt

Archiv

Kalendář
<< květen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 4887
Měsíc: 851
Den: 18